INDEX

ARA BUSCA SEARCH

ÜYE OL

KATEGORİLER

Mart 2024
Pts Sal Çar Per Cum Cts Paz
« Eyl    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
RSS

NATIONAL GEOGRAPHIC KEDİLERİ

Aybige Mert

LOS GATOS DE NATIONAL GEOGRAPHIC

NATIONALGEOGRAPHIC’S CATS

Konularında genelde vahşi yaşama yer veren National Geographic dergisinin bu geleneği, binlerce yıl önce evcilleşmiş olmalarına rağmen, içlerindeki vahşiyi asla yitirmemiş olan kediler için bozulmuş ve derginin bir sayısı Doğanın Başyapıtı Kediler konusuna evsahipliği yapmış. Ekim 2003’te basılan Türkçe baskıya bir de özel Van Kedisi dosyası eklenmiş. Dergi, Cothy Newman, Stephen J. O’Brien, Betül Şenkal’ın yazıları, Karen Kuehn ve Barış Bil’in fotoğrafları ile kedilerin dünyasına uzanıyor.

Yine National Geographic Society’nin 1998’de piyasaya çıkan ve 2003’te de Türkiye’de Türkçe dublajlı olarak satışa sunulan kedi belgeselleri, iki VCD halinde bulunuyor.

Kedilerin Gizli Yaşamı isimli 51 dakikalık ilk belgeselde, sevgili tatlı kedilerin avcı yanlarına değinerek bir Dr. Jekyll-Mr. Hyde öyküsü anlatılıyor. Antartika’da zor doğa koşullarına direnen kedilerden, Avustralya’ya sonradan gitmiş olan ve oradaki vahşi yaşamı tehdit ederek birçok memeli türünün yok olmasına neden olan vahşi kedilere, 7 milyon ev kedisinin yaşadığı İngiltere’de 750 kedi üzerinde yapılmış olan Bak Kedi Eve Ne Getirdi araştırmasının ilginç sonuçlarına, kediler onların besin kaynaklarının soyunu tükettiği için vahşi kedileri mönülerine sokmuş olan Aborjinlere kadar birçok farklı konuya değinen belgesel, “Acaba kediyi evcilleştirme süreci ters mi tepti?” sorusunu da soruyor.

Çılgın Kediler başlıklı 11 dakika süren ikinci belgeselde ise, gerginliklerinin azaltmak için kendilerini yemeğe veren, sıkıntıdan ortalığı birbirine katan şehirli ev kedileri ve onların sorunlarına nasıl çare bulunduğu anlatılıyor.

National Geographic’in her zamanki güzel görüntüleriyle dolu bu ilginç belgeselleri mutlaka izleyin.

Yorum yaz