INDEX

ARA BUSCA SEARCH

ÜYE OL

KATEGORİLER

Nisan 2024
Pts Sal Çar Per Cum Cts Paz
« Eyl    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
RSS

ARİSTOKEDİLER

Aybige Mert

LOS ARISTOGATOS

THE ARISTOCATS

Pembe Panter, Heidi, Arı Maya, Sinbad, Temel Reis, Jetgiller, Taş Devri, Ayı Yogi, Mickey Fare, Tom ve Jerry, Vikingler, Red Kit, Asteriks, Ten Ten gibi naif çizgifilmlerle büyümüş bir neslin üyesi olarak, yeni neslin bazı değerler açısından bir garip olmasının, televizyonda yayınlanan şimdiki çocuk (ve bazı yetişkin) programlarından kaynaklandığını düşünüyorum. Öte yandan, yetişkinlerin de oturup defalarca bıkmadan ve hayranlıkla izleyeceği Surfs Up (Neşeli Dalgalar) (2007) gibi birçok muhteşem animasyon yapımın ortaya çıkması beni çok mutlu ediyor.  Neyse ki bu yeni, güzel, bağımsız animasyonların yanında, Disney ailesi de hâlâ varlığını sürdürüyor. Sanırım yüz yaşıma da gelsem, Disney çizgifilmlerinin hayranı olacağım ve bulduğum yerde oturup seyredeceğim. Disney yapımlarından Aristokediler’in Farsça versiyonunu 2007 nisanında İran’da, Tahran sokaklarında gezerken görüp almıştım. Yapımın görüntü kalitesi yenilenmiş haliyle Türkiye’de piyasaya çıkmış DVD’sinde, sürpriz bonusların yanında, bir de Disney karakterlerinden Figaro’nun küçük bir macerası yeralıyor.

Dört yıl süren araştırmalar, hazırlıklar ve çalışmalar sonunda, 11 Aralık 1970’te Los Angeles’de galası yapılarak seyirciyle buluşan Aristokediler, Disney Klâsikleri’nin en ünlülerinden. 1972’de San Jordi Film Festivali’nde en iyi çocuk filmi seçilen, 1973 ve 1981’de Golden Screen (Altın Ekran) kazanan bu 75 dakikalık ödüllü çizgifilmin yönetmenliğini Wolfgang Reitherman, müziklerini  Sherman Kardeşler yapmış, öyküsü ise Tom McGowan ve Tom Rowe tarafından kaleme alınmış.

Paris 1910. Emekli bir opera sanatçısı olan Bayan Adelaide Bonfamille, büyük ve gösterişli konağında kedisi Düşes, onun yavruları Berlioz, Marie, Toulouse ve yardımcısı Edgar ile birlikte yaşamaktadır. Bir gün, yaşı artık oldukça ilerlemiş olan Bayan Bonfamille, vasiyetini hazırlatmak için avukatını konağına çağırır ve bütün malvarlığını hayatındaki en değerli varlıklar olan kedilerine bırakacağını söyler. Bunu duyan ve hayalleri yıkılan Edgar, durumu kendi lehine çevirebilmek için kedilerden kurtulmaya karar verir ve uygulamaya geçer. Fırtınalı bir gece yarısı yavrularıyla bilmediği bir yere terkedilen Düşes, yakışıklı sokak kedisi  Thomas O’Malley ile tanışır ve  onun ve karşılarına çıkan başka dostların yardımıyla eve dönüş macerası başlar.

Yorum yaz