INDEX

ARA BUSCA SEARCH

ÜYE OL

KATEGORİLER

Nisan 2024
Pts Sal Çar Per Cum Cts Paz
« Eyl    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
RSS

ANTİK MISIR’DA KEDİ MUMYALARI

Aybige Mert

LAS MOMIAS DE GATO EN EL EGIPTO ANTIGUO

CAT MUMMIES IN ANCIENT EGYPT

Foto ©Aybige Mert

Yurt dışında müze gezerken, bu müzelerin -varsa- Antik Mısır koleksiyonları, en ilgiyle gezdiğim bölümler değildir ama Louvre Müzesi’nin Antik Mısır koleksiyonunun bulunduğu kanadı, insanın saatlerce bıkmadan zaman geçirebileceği bir yer. Bu kedi mumyası fotoğrafını da Louvre’da çekmiştim.

Kedilerin ilk kez Mısır’da ve farklı kaynaklara göre günümüzden 4000-5000 yıl önce evcilleştirildiği sanılıyor. Yüzyıllar boyunca, çiftçilerin ambarlarındaki tahılları, denizcilerin gemilerinin ambarlarındaki ürünleri farelerden koruyan kediler, insanın en sevgili dostlarından biri olmuş. Ama kedilerin Antik Mısır’daki yeri ve önemi bambaşka.

Kedileri kutsal bir hayvan olarak kabul eden eski Mısırlılar, güneşin kedinin gözlerinde doğup battığına inanırlardı. Zamanla tanrılaştırılmış olan kediler, o kadar kutsal kabul ediliyorlardı ki, o zamanlar Mısır’da bir kedi öldürmenin cezası idamdı. Bir ailenin kedisi öldüğü zaman, bütün aile fertleri, yasta olduklarını göstermek için kaşlarını traş ederlerdi.

O zamanlar, ölümden sonraki yaşama inanan Mısırlılar, sadece kendilerinin değil, eceliyle ölen kedilerinin vücutlarının da bozulmadan diğer yaşama kadar saklanması için, onları da mumyalatırlardı. Cerrahi ve kimyasal işlemlerden geçirilen vücutlar, daha sonra formları korunarak keten bezlere sarılırdı, bezin üzerine de boyayla, mumyalanmış kişinin veya kedinin tasviri çizilirdi.

Kendini ve sevdiğini mumyalatarak bir çeşit ölümsüzleştirme geleneği günümüzde de devam ediyor. Başka ülkelerde de var mı bilmiyorum ama en azından A.B.D.’de, oldukça masraflı olmasına rağmen kedi mumyalatma, kedisini kaybettikten sonra bile ondan ayrılamayanların günümüzde de tercih ettiği bir yöntem.


Yorumlar


Pingbackkedidefteri.com » BRITISH MUSEUM’UN KEDİ MUMYALARI
11 Nisan 2011, 00:23

[...] önce Kedi Defteri’nde Antik Mısır’da kedi mumyalarından ve Louvre Müzesi’ndeki koleksiyon parçalarından söz etmiştim. Bunlar da British Museum [...]

Yorum yaz