INDEX

ARA BUSCA SEARCH

ÜYE OL

KATEGORİLER

Mart 2024
Pts Sal Çar Per Cum Cts Paz
« Eyl    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
RSS

AİLUROFOBİ

Aybige Mert

AILUROFOBIA

AILUROPHOBIA

On altı yıldır Tatanka ile birlikte yaşıyoruz ve evin gerçek sahibi o. Evimize gelen konuklar, buranın kedili bir ev olduğunu bilerek ve kabullenerek gelirler. Birisi geleceği için Tatanka bir odaya hapsedilmez, rahatsız olan kişi isterse kendini bir yerlere hapsedebilir. Çok insan canlısı olmadığı için gelenlerle ilişkisini genelde ayakkabılarını koklama seviyesinde tutar, çocuk varsa bulaşmaz, uzaktan göz hapsine alır. Ama ne zaman ki durduk yerde küçük isterik çığlıklar atmaya başlayan bir konuk olur, Tatanka onun üzerine gider, koltuğunun tepesinden inmez. Kediseverlerin sayısı hayli yüksek olsa da, birçok kedili ortamda bu tip aşırı, gereksiz ve sahte tepki gösteren insanla karşılaşıyoruz.

Ama bir de kediden gerçekten korkanlar, ailurofobikler var. Spesifik bir korku türü olan ailurofobi, kedi korkusuna verilen ad. Kelimenin kökeni Yunanca ailouros (kedi) ve phobos (korku) kelimelerine dayanıyor. Elurofobi, felinofobi, galeofobi, gatofobi olarak da adlandırılıyor. Ailurofobik kişiler, kedi görünce, nefes alamamaya, aşırı terlemeye, kalp atışları hızlanmaya başlıyor. Ailurofobinin tedavisi de hipnoterapi veya NLP ile mümkün olabiliyor.

Tarihte kedi korkusundan muzdarip ünlü kişilerin listesi de oldukça ilginç: Mussolini, Hitler, Napoléon Bonaparte, Büyük İskender, Julius Sezar. Özellikle Napoléon, kedinin çok önem verildiği Mısır’da savaşırken epey zorluk çekmiş olsa gerek. Ordulara hükmetmiş bu güç sahibi adamlar, el kadar kedilerin karşısında çaresiz kalmışlar. Fotoğraf: LIFE arşivi



Yorumlar


Eric and Flynn
10 Şubat 2010, 13:22

Beautiful photo.

Everycat
10 Şubat 2010, 14:04

That’s a very beautiful picture. We can’t understand how anyone could be scared of cats. We think humans are much more scary than cats!

Whicky Wuudler

Kedi Defteri
10 Şubat 2010, 14:30

Thank you Everycat, Eric and Flynn. I love those LIFE archive’s black and white cat photos also. And yes, it’s difficult to understand how to scare of this beauty.
And, welcome to Kedi Defteri-Cat’s Notebook, friends!

selin öztürk
24 Haziran 2014, 13:59

yani anlamamanız çok normal ama en azından saygı duyun arkadaş sonuçta insanlar böceklerden de korkabiliyor.Kaldı ki herkes sevmek zorunda değil sana sevimli gelen şey bana oldukça itici geliyor ve kedilerle olan ilişkiler de aynı şekilde. Bende neyi anlayamadığınızı anlayamıyorum.Korkuyoruz işte türkçesi budur

Yorum yaz