INDEX

ARA BUSCA SEARCH

ÜYE OL

KATEGORİLER

Nisan 2024
Pts Sal Çar Per Cum Cts Paz
« Eyl    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
RSS

DENİZCİ BİR KEDİ: TRIM

Aybige Mert

UN GATO MARINERO: TRIM

A SAILOR CAT: TRIM

İngiltere denizcilik tarihine adı geçmiş bir kedi Trim (1799-1804). Güney Hint Okyanusu’nda bir yerlerde yol alan bir gemide doğmuş. Kendisi, kısacık ömrü boyunca, İngiliz Donanması’na ait Reliance, Investigator, Porpoise, Cumberland gemileriyle deniz deniz dolaşmış, İngiliz Kraliyet Donanması’nın üyesi ve majesteleri kralın sadık denizcilerinden biri olmuş. Yaşamı boyunca birlikte dolaştığı Kaptan Matthew Flinders’ın en sadık dostu olmuş. Fransız otoriteleri tarafından kendilerine yöneltilen casusluk suçlamasıyla, birlikte tutsak düştükleri Mauritius’ta, Kaptan tarafından daha iyi bakılması amacıyla verildiği Fransız hanımın evinde ortadan yok olmuş ve kara yaşantısına alışık olmayan Trim’den bir daha haber alınamamış.

İyi eğitimli, iyi bir gözlemci, iyi bir denizci olarak ün kazanmış Trim. Görev yaptığı bütün gemilerde, bütün denizcilerle ama özellikle aşçılarla hep iyi dost olmuş. Mutfaktan sadece bir kere nefsine hakim olamayıp kuru et (bir kuzu kolu) yürütmüş. Gemideki balık tartısında ölçüldüğüne göre 10-12 pound ağırlığında olan, uzun ve geniş kuyruklu, küçük kafalı, açık gri renkli, beyaz patili ve göğsünde de yıldız şeklinde bir beyazlık bulunan Trim, yemeklerini hep herkesten 15 dakika önce gelip hazır bulunduğu yüzbaşıların yemekhanesi olan silâh odasında yemiş, yüzbaşıların rızkına kibarca ortak olmuş. Kaptan emir verdiğinde, cesur Trim mizana direğine hep herkesten önce tırmanmış, aşağı inerken de denizcilerin güvenli kollarını kullanmış.

Kaptan Flinders, adadaki sekiz yıllık tutsaklığı süresinde, sadık dostu Trim’in anısına bir methiye kaleme almış. Yıllarca Greenwich’teki National Maritime Museum (Ulusal Denizcilik Müzesi) arşivinde saklı kalmış olan bu methiye, tekrar günışığına çıktıktan sonra ilk kez 1973’te basılmış. Bendeki, Harper Collins Publishers tarafından 2005’te yayınlanmış olan yeni bir baskı.

1996’da acar denizci Trim’in bronz bir heykeli Sidney’deki Mitchell Kütüphanesi’ne denizci bandosu eşliğinde törenle yerleştirilmiş. Kütüphanenin ayrıca bir de Trim heykelcikleri ve hediyelik eşyaları da satan Café Trim adlı bir kafesi bulunuyor.

1 Temmuz Kabotaj Bayramınız Kutlu Olsuuun!


Yorumlar


Tijen
03 Temmuz 2011, 14:49

Senin kedileri görünce aklıma hep koleksiyoncusu kuzenim geliyor. Evinde neredeyse herşey kedilidir!

Kedi Defteri
03 Temmuz 2011, 17:36

Birden kanım ısındı o hiç tanımadığım kuzene :) . Yeni programına bir kere de buradan hayırlı olsun diyeyim, Tak Sepeti Koluna’yı sabırsızlıkla ve heyecanla bekliyorum Tijenciğim. (Kedici kuzene de selâmlar!)

Yorum yaz