INDEX

ARA BUSCA SEARCH

ÜYE OL

KATEGORİLER

Nisan 2024
Pts Sal Çar Per Cum Cts Paz
« Eyl    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
RSS

RECOLETA MEZARLIĞI KEDİLERİ

Aybige Mert

LOS GATOS DEL CEMENTERIO DE RECOLETA

RECOLETA CEMETERY’S CATS

Foto ©Aybige Mert

Arjantin’den bahsetmişken, Recoleta kedilerini Kedi Defteri’ne yazmadan olmaz. Kedi severim, yolculuk severim, eski severim, denizi severim, yemeyi içmeyi, pişirmeyi severim, kitap severim, bağ-bahçe işini severim, severim de severim diye uzar gider liste ama, ben bir de eski ve güzel mezarlıkları gezmeyi severim. Saatlerce, adım adım tavaf ederim eski mezarlıkları. Tanıdık isimler ararım, mezarlarının şekline, taşına bakıp toprağın altındaki ya da kriptanın içindeki kişiyi, nasıl biri olduğunu, nasıl bir yaşam yaşadığını hayâl ederim. Üzerlerine bırakılmış tek bir çiçek, bir not, bir çakıltaşı, bir armağan bulduğumda, onu bırakmış olan gizemli ziyaretçiyi hayâl ederim. Bir banka oturup sessizliklerinde huzur bulurum.

Paris örneğin bu konuda cennettir. Père-Lachaise, Montmartre ve Montparnasse mezarlıklarında saatlerce gezinebilirim. Paris’e ilk gittiğimde Louvre’u gezmeden Père-Lachaise’e koşmuştum. Hâlâ da her gittiğimde gezerim Père-Lachaise’i. (Bu arada, yabancı müzelerdeki çalıntı eserleri görünce sinirden saçlarım dimdik olduğundan olacak, Louvre’u Paris’e üçüncü gittiğimde gezdim ancak.)  Oscar Wilde’ın mezarındaki kırmızı rujlu öpücük izleri, yanyana yatan Édith Piaf ve Yves Montand, her daim çiçek buketleriyle kaplı Jim Morrison, Molière ve La Fontaine, Modigliani, Balzac, külleri küçücük bir çekmeceye sığmış kocaman sesli Maria Callas beni hiç bıktırmadan her seferinde yine çeker kendilerine.

Buenos Aires’in muhteşem mezarlığı da Recoleta. Kocasıyla yanyana yatan Eva Peron’un (nam-ı diğer Evita) mezarındaki çılgın kalabalığı saymazsak, Recoleta da en sevdiğim mezarlıklar listesinin tepelerinde yer alıyor. Recoleta’nın birbirinden güzel mezarlarla dolu daracık yollarında seni bir de sürpriz bekler Ey Okur! Tediler! Uzanmış, oturmuş, gezinen, yalanan, uyuklayan, geleni geçeni seyreden, kendileri için bırakılmış kuru mamalardan atıştıran, fotoğraflarının çekilmesinden bıkmış, hepsi de birbirinden güzel ve alımlı, heykelimsi kediler. Buenos Aires’e yolunuz düşerse demiştim ya geçen yazıda, bu güzelleri görmek için listeye bir de Recoleta ziyareti ekleyiverin por favor.


Yorumlar


Yeşim
11 Temmuz 2011, 14:16

Mezarlıkları gezmeyi aklımdan bile geçirmezdim. Ta ki bu yazını okuyuncaya kadar. Öyle güzel anlatmışsın ki tatlım olur da bir gün oralara gidebilirsem önerini dikate alacağım :) Kedilere gelince her mekana güzellik katıyorlar. Mezarlıklara bile ;)

Kedi Defteri
11 Temmuz 2011, 14:52

Yeşimciğim, mezarlıklar herkesin hoşuna gitmeyebilir ama en azından senin Paris’i çok sevdiğini biliyorum :) . Bir yolun düştüğünde Père-Lachaise’ e uğrayıp, şehrin bir de benim çok sevdiğim o yüzünü görmeni isterim canım. Çok büyük olduğu için birkaç saatten aşağı çıkılmıyor ama bence değer :) .

nikah şekeri
25 Ekim 2011, 15:19

bloğunuzu çok beğendik takip edeceğiz sevgiler…

Kedi Defteri
25 Ekim 2011, 16:43

Yine bekleriz, sevgiler…

Yorum yaz