INDEX

ARA BUSCA SEARCH

ÜYE OL

KATEGORİLER

Mayıs 2024
Pts Sal Çar Per Cum Cts Paz
« Eyl    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
RSS

CHESHIRE KEDİSİ

Aybige Mert

EL GATO DE CHESHIRE

THE CHESHIRE CAT

Birkaç hafta önce İngiltere’nin ikinci büyük kenti Manchester ve peyniriyle meşhur Chester’ı ziyaret etmek için kuzeybatıya, Cheshire bölgesine doğru uzandığımızda, iki yıldır ha bire ertelediğim şeyi bırakıp, Alice ve Cheshire Kedisi’ni not düşeyim artık Kedi Defteri’ne diye geçirmiştim aklımdan. Ondan sonraki hafta gittiğimiz Liverpool’da da, Tate Liverpool’da denk geldiğimiz Alice in Wonderland (Alice Harikalar Diyarı’nda) sergisinden sonra Cheshire Kedisi’ni konuk etmek farz oldu Kedi Defteri’nde. (Bu yazı sana geliyor Mali).

Cheshire bölgesinde, bizdeki 32 diş sırıtmak deyiminin karşılığı olan, en az XVIII. yüzyıldan beri kullanılageldiği bilinen bir deyim var: Cheshire kedisi gibi sırıtmak. Her ne kadar eski bir deyim olsa da, bu sözün dünya çapında üne kavuşması Lewis Carroll ve ünlü kitabı Alice Harikalar Diyarı’nda sayesinde olmuş.

Kitabın en baskın karakterlerinden biri olan Cheshire kedisi, istediği zaman bir görünüp bir ortadan kaybolabilen, 32 diş sırıtan, tombul bir kedi.  Cheshire Kedisi, aynı zamanda, feylesof ruhlu bir arkadaş. Alice ve Cheshire Kedisi’nin arasında geçen meşhur dialogu bilmeyen yoktur ama hatırlatmak adına bir de Kedi Defteri’ne not düşelim bu “felsefeye giriş 1” dersi tadında muhabbeti:

Alice: Cheshire Puss, would you tell me, please, which way I ought to go from here? (Cheshire Kedisi, lütfen söyler misin, buradan ne yöne gitmeliyim?)

The Cat: That depends a good deal on where you want to get to. (Bu, nereye varmak istediğine bağlı.)

Alice: I don’t much care where. (Neresi olduğunun pek önemi yok.)

The Cat: Then it doesn’t matter which way you go. (O zaman ne yöne gittiğinin de önemi yok.)

Alice: …so long as I get somewhere. (…yeter ki bir yere varayım.)

The Cat: Oh, you’re sure to do that if you only walk long enough. (Eh, yeterince uzun yürürsen elbette bir yere varırsın.)

Magic lantern slide no:12 ©The Bill Douglas Centre for the History of Cinema and Popular Culture, University of Exeter.


Yorumlar


Depresif Ayu
17 Şubat 2012, 02:06

Alice Harikalar Diyarındayı çocukken defalarca okumuştum. Fantastik konulara oldum olası bayılmışımdır zaten. Cheshire kedisi de sevdiğim karakterlerden birisiydi. Önceki yılki Tim Burton’ın filmine koşa koşa gitmiştim bu yüzden ama büyük bir hayal kırıklığı olmuştu benim için.

Kedi Defteri
17 Şubat 2012, 02:34

Benim de okumayı öğrendiğimde ilk okuduğum kitaptır Alice Harikalar Diyarı’nda Depresif Ayucuğum.

tülin
17 Şubat 2012, 16:34

Bugün Dünya Kediler Günü (miş…bu yıl öğrendim.Hatta bugün) tüm filozof sevenlere kutlu olsun Aybige.
Sana da.

Kedi Defteri
17 Şubat 2012, 17:53

Sağol Tülinciğim! Ben de farklı kaynaklardan 1 Mart’ın ve ağustosta bir günün (şimdi çıkaramadım) Dünya Kedi Günü olarak kutlandığını okumuştum. Hangisinin doğrusu olduğunu bilemediğimden Kedi Defteri’nde bahsetmemiştim. Demek ki ikisi de yanlışmış, sayende öğrenmiş oldum. Eh madem, hepimize kutlu olsun Dünya Kediler Günü!

defne
19 Şubat 2012, 11:15

harika felsefeyi kedilerle daha çok seviyorum.

Kedi Defteri
19 Şubat 2012, 12:22

Kuyruklu filozoflar canımız, Defneciğim.

Yorum yaz