INDEX

ARA BUSCA SEARCH

ÜYE OL

KATEGORİLER

Mayıs 2024
Pts Sal Çar Per Cum Cts Paz
« Eyl    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
RSS

KÜTÜPHANE KEDİSİ DEWEY

Aybige Mert

DEWEY: EL GATO DE BIBLIOTECA

DEWEY: THE LIBRARY  CAT

Dünyanın her yerinde kediler, kemirgen düşmanı oldukları için kütüphanelerin ve müzelerin kadrolusu olmuşlardır. Ama bu seferki kütüphane kedisi çok özel bir kedi. Vicki Myron’ın, o öldükten sonra emekliye ayrılıp yazdığı ve Dewey’nin Amerika Iowa’daki küçük Spencer kasabasında geçen öyküsünü anlattığı kitabını, 2009’un ocak ayında Türkiye’de piyasaya çıkar çıkmaz almış, aldığım gün okuyup gözyaşları içinde bitirmiş, üzerine bir de internetten Dewey’nin video görüntülerini seyredip bu sefer hüngür hüngür ağlamaya başlamıştım. Kasabanın fotoğrafçısı Rick Krebsbach’ın çektiği Dewey’nin kitap kapağındaki fotoğrafına her baktığımda hâlâ gözlerim doluyor.

Dewey’nin öyküsü, 1998 yılının soğuk bir ocak ayı akşamı, küçücük bir yavruyken Spencer Kasabası Halk Kütüphanesi’nin kitap iade kutusuna atılması ve ertesi sabah kütüphane çalışanlarınca bulunması ile başlıyor. Temizlenip karnı doyurulduktan sonra kütüphane kadrosuna dahil edilen Dewey, personelin onun için bir kutuda biriktirdiği parayla beslenmeye başlıyor. Her sabah 09.00’da kapılar halka açılırken mutlaka ziyaretçileri karşılayan, kitapların arasında uyuklayan, kitap dağıtım arabacığıyla raflar arasında kuyruk sallayarak gezintiye çıkan, sorunlu çocuklar, huysuz ihtiyarlar dahil olmak üzere oraya giden herkesi ilgisi ve sevgisiyle daha iyi hissettiren Dewey, gittikçe daha popüler oluyor ve yerel bir gazeteye haber oluyor, önce yurt sonra dünya çapında yayılan ünü Japonya’ya bile varıyor, Japon televizyoncular gelip onu görüntülüyorlar, başka ülkelerden ziyaretçiler sırf onunla fotoğraf çektirebilmek için yollarını Spencer’dan geçiriyorlar.  Kütüphanede bir halkla ilişkiler sorumlusu gibi çalışan Dewey sayesinde ziyaretçi sayısı katlanarak artıyor. Yaşamı boyunca bu görevini aksatmadan ve en iyi şekilde sürdüren Dewey, on dokuzuncu doğum gününü kutladıktan on bir gün sonra melek oluyor.

Kütüphanedekilerin ona taktıkları tam ismiyle Dewey Readmore Books’un öyküsünü bugüne kadar okumadıysanız sakın ertelemeyin, internetten video görüntülerini izlemeyi de ihmal etmeyin. Bayılacaksınız.

Yorum yaz