INDEX

ARA BUSCA SEARCH

ÜYE OL

KATEGORİLER

Nisan 2024
Pts Sal Çar Per Cum Cts Paz
« Eyl    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
RSS

RESSAM VE KEDİSİ:VINCENT VE VAN GOGH

Aybige Mert

EL PINTOR Y SU GATO: VINCENT Y VAN GOGH

THE PAINTER AND HIS CAT: VINCENT AND VAN GOGH

Gradimir Smudja’nın 2003 yılında Éditions Delcourt’dan çıkan Vincent ve Van Gogh kitabının varlığından haberdar olur olmaz kedi listeme eklemiştim. Kitabın yayınlanmasından bir yıl sonra, Paris yolculuklarımızda mutlaka bir haftasonu denk getirip uğramayı sevdiğimiz Porte de Vanves’daki bit pazarının hep aynı köşesinde, bit pazarı mantığına aykırı olarak yeni çizgiromanlar satan tezgâhta bulup almıştım.

1956 Yugoslavya Novi Sad doğumlu Sırp ressam, desinatör ve karikatürist Gradimir Smudja, Belgrad’daki Sanat Akademisi’nde eğitim görmüş. 1982’de ülkesindeki politik rejim yüzünden İsviçre’ye, oradan da İtalya’ya göç etmiş. Gradimir Smudja’nın halen yaşamını sürdürdüğü İtalya’nın Lucca kasabasında yarattığı Vincent ve Van Gogh,  kediseverler dışında Van Gogh ve empresyonist resim sevenlerin de kaçırmaması gereken bir kitap.  İlk olarak Fransızca basılan çizgiroman, daha sonra başka birçok dile daha çevrilmiş.

Smudja, kitabın çizimlerinin tamamını ünlü Hollandalı ressam Van Gogh’un tarzına öykünerek, onun tarzını ve sıcacık renklerini kullanarak yapmış, ayrıca Gaugain, de la Croix, Rembrandt gibi ressamlara da kendi tarzlarında göndermeler yapmış. Van Gogh’un yaşamından bir kesiti onun resimlerinde gezerek okuyormuş hissini veren kitap, bir çizgiromandan çok bir Van Gogh resimleri albümü gibi. Konusuna gelince; Van Gogh, yıldızlı bir gecede Arles sokaklarında gezerken Vincent isimli kızıl tüylü bir kedi bulur ve onu evine alır. Yeteneksiz ve başarısız bir ressam olan Van Gogh’un başına bir sürü iş açan bu kötü huylu kedi aynı zamanda çok yetenekli bir ressamdır ve bizim aslında Van Gogh’un yaratıcılığı sandığımız eserlerindeki çizgiler, onun pençe darbelerinden başka bir şey değildir.


Yorumlar


Pingbackkedidefteri.com » GUSTAV KLIMT VE KEDİSİ
19 Aralık 2011, 00:18

[...] kazınmaya başlamasını sağlayan, sanatı sevdiren kitaplar. Kedi Defteri’nde daha önce Van Gogh ve kedi Vincent’ın öyküsünü anlatan ve Van Gogh tarzında çizimlerle bezeli bir yetişkin çizgiromanından [...]

Yorum yaz