INDEX

ARA BUSCA SEARCH

ÜYE OL

KATEGORİLER

Nisan 2024
Pts Sal Çar Per Cum Cts Paz
« Eyl    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
RSS

RİGA’DA BİR BAR: VECMEITA AR KAĶI

Aybige Mert

UN BAR EN RIGA: VECMEITA AR KAĶI (LA SOLTERONA Y EL GATO)

A BAR IN RIGA: VECMEITA AR KAĶI (THE SPINSTER AND KITTEN)

Foto ©Aybige Mert

Geçen yıl bu zamanlar Kerim’le Riga’daydık. Yılın bu ışıl ışıl zamanında, birkaç günlüğüne yurtdışına gitsek dedik, Türk Hava Yolları’nın uçtuğu ülkelerin listesini önümüze açtık, gitmediğimiz ve birkaç günde gezebileceğimiz küçük şehirlere bakmaya başladık. Riga’yı görünce, Kerim de ben de hemen atladık. Yarım saat içinde rezervasyonumuzu yapmıştık, bir-iki gün sonra da kendimizi küçük ve şirin Riga’nın karlı sokaklarına atmış dolanıyorduk.

Baltık’ın Paris’i olarak bilinen Riga, 800 000 nüfuslu küçücük bir şehir. (Letonya’nın tamamının nüfusu da 2,3 milyon). Bütün önemli binalarını bir günde yürüyerek görebilecek kadar küçük ama sokaklarında güzel tarihi binalar barındıran ve çok güzel bir resim koleksiyonuna sahip müzesi (Ulusal Müze) bulunan şirin bir şehir. Bu arada, beş adet eski zeplin hangarının içinde kurulan ve Avrupa’nın en büyük pazar yeri ünvanına sahip olan Zeplin Pazarı da cabası.

1510 yılında ilk kez bir şehrin meydanında noel ağacı süslemesinin yapıldığı yer olduğu söylenen Riga, noel ruhunun tam anlamıyla hissedildiği bir şehir. Şehrin bütün büyük meydanları, dev noel ağaçları ile ışıl ışıl oluyor yılın bu zamanında. Şehrin üç-dört yerinde küçük noel pazarları kuruluyor. Dom’da (Rīgas Domā) muhteşem bir noel konseri oluyor.

Noelde Riga’da olmanın tek dezavantajı ise, kaç kat giyinirseniz giyinin, hepsini delip geçerek insanın iliğine kemiğine işleyen nemli soğuk. Biz oradayken gündüzleri -15ºC idi ve Riga’nın güzelim art nouveau binalarla süslü sokaklarında yürürken, her saat başı kendimizi bir kafeye ya da bara atıp sıcak çikolata, sıcak şarap veya Letonların 34 çeşit otla hazırladıkları %45 alkollü milli içkileri Riga Siyah Balzamı ile ısınma molası veriyorduk.

İşte bu molaların birini de, önceden varlığını tespit edip ziyaret listesine aldığımız Vecmeita Ar Kaķi (Kız Kurusu ve Kedi) isimli küçücük restoranın barında verdik. Yemek saati olmadığı için sadece Riga Siyah Balzamı ile içimizi ısıttık ve pek methedilen yemeklerini tadamadık.  Yolunuz Vecmeita Ar Kaķi’ye düşerse, bardaki kağıt para koleksiyonuna katkıda bulunmak isterseniz, yanınızda kağıt Türk Lirası bulundurmayı unutmayın.

Yorum yaz