INDEX

ARA BUSCA SEARCH

ÜYE OL

KATEGORİLER

Nisan 2024
Pts Sal Çar Per Cum Cts Paz
« Eyl    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
RSS

RİGA’NIN EN ÜNLÜ KEDİLERİ

Aybige Mert

LOS GATOS MÁS FAMOSOS DE RIGA

RIGA’S MOST FAMOUS CATS

Foto ©Aybige Mert

Riga’ya gitmeden önce, her yolculuk öncesi olduğu gibi gezilecek, görülecek yerler, yiyilip-içilecek gıdalar,  getirilecek ganimetler araştırmamı yaparken, güzel bir sürprizle karşılaştım. Yıllar önce fotoğrafını görüp bir kenara not ettiğim ama nerede olduklarını bilmediğim kedi heykellerinden ikisi Riga’daydı ve bu kara kediler, kentin en çok ziyaret edilenlerinden biriydi. Doğal olarak otele yerleşip, kendimizi sokaklara vurduktan sonraki ilk işimiz, gün batmadan Līvu Meydanı’na (Līvu Laukums) gidip, meydanla Meistaru Sokağı’nın köşesinde, 19 numarada bulunan Kedili Ev’i görmek oldu.

Rivayete göre, halk arasında Kedili Ev olarak bilinen bu binanın Leton sahibi, şehrin yönetici üst kesimi tarafından pek kabul görmüyor, hoş karşılanmıyormuş. O da, kendisini hor görenleri aşağılamak ve hakaret etmek için, binasının her iki yanında yer alan kulelerinin üzerine, kuyruğu havada ve poposu Şehir Konseyi binasına bakar şekilde iki bronz kedi heykeli yerleştirtmiş. Üç aşağı beş yukarı kara kedilerin kulelerin tepesindeki varlığını anlatan bütün öyküler bu şekilde.

Ama bu hoş ve boş şehir efsanesini dinleyip orada bırakmaz ve “O zaman niye kedilerin popoları eski Şehir Konseyi binasının bulunduğu yöne bakmıyor?”  diye soracak olursanız, o sorunun “Adam amacına ulaşıp şehrin yöneticileri onu  kabul edince kedilerin yönünü değiştirtmiş”, “Karanlıkta monte ederken yönü şaşırmışlar” gibi yanıtları var ki bu da hikâyeyi uzatıp tadını azaltıyor. Zira bu tür efsanelerde, illâ mantık aramayı anlamsız bulur, hikâyeyi hoş bir anekdot olarak arada hatırlamak üzere aklımın bir kenarında öylece saklamayı tercih ederim.

Neyse, yolunuz Riga’ya düşecek olursa, tıpkı bir kedinin hoşlanacağı gibi kentin en yüksek noktalarından birine yerleşmiş bu kara kedileri ziyaret edin, benim de selâmımı iletiverin.


Yorumlar


Sacha
25 Aralık 2010, 14:21

Tatanka Hello!
Size bir çok Mutlu Noeller diliyorum ve insanların aile ve çok mutlu tatil sezonu harcamak!
Biz çok memnun oldum ve biz çoğu zaman bize okuma için sabırsızlanıyoruz
A + + + Galopins Sacha ve Sacha

Kedi Defteri
25 Aralık 2010, 22:17

Salut Les Galopins et Sacha! Bienvenus au Cahier de Chat et merci beaucoup pour vos souhaits de noël mes amis!

Yorum yaz