INDEX

ARA BUSCA SEARCH

ÜYE OL

KATEGORİLER

Nisan 2024
Pts Sal Çar Per Cum Cts Paz
« Eyl    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
RSS

SELÇUK DEMİREL’İN KEDİLERİ

Aybige Mert

LOS GATOS DE SELCUK DEMIREL

SELCUK DEMIREL’S CATS

Uluslararası çapta üne sahip değerli sanatçılarımızdan biri olan Selçuk Demirel’in, Kedi Defteri’nin kütüphanesindeki üç kitabı. Aralarında en eskisi, Metis Yayınları’nın Karikatür Dizisi’nden 1983’te çıkmış olan Kedili Geçmiş Zaman. Demirel’in, 1978-83 yılları arasında çeşitli yerli ve yabancı gazete ve dergilerde yayınlanmış çizgileri, kitap, dergi, afiş, kartpostal çalışmalarındaki çizimleri ve eline geçirdiği her kağıt parçasına çizdiği çalışmalarının biraraya getirildiği kitabın önsözünü de Abidin Dino kaleme almış.

Kedi Defteri’nin kütüphanesindeki ikinci Selçuk Demirel kitabı Kağıttan Kediler. İlk olarak 1991 yılında, Regards des Chats (Kedilerin Bakışı) adıyla Fransızca olarak yayınlanmış olan kitabın Türkçe baskısı ise, 1999’da Yapı Kredi Yayınları tarafından yayınlandı. Bu kitapta, Demirel’in çizgilerine, çeşitli yerli ve yabancı yazarların, içinden kedi geçen eserlerinden alıntılar eşlik ediyor.

Şanslı bir insanım çünkü kedi sevdamı bilenler kedili bir şey görünce -sağolsunlar- akıllarına gelirim. Bu yüzden birçok şeyden, ben de görüp almış olduğumdan, koleksiyonda çifter çifter olur. Üçüncü Selçuk Demirel kitabım olan Başka Kediler de onlardan biri. Çıkar çıkmaz almıştım, hemen peşine bir tane de annemden armağan gelmişti. Aralık 2006’da Metis Yayınları’nın Sanatlar ve İnsan Dizisi’nden çıkmış olan Başka Kediler, Demirel’in, Nisan 2003’te yaptığı bir İtalya yolculuğu sırasında küçük bir deftere yaptığı suluboya resimlerden oluşuyor.

1954 Artvin doğumlu Selçuk Demirel’in ilk çizimleri, 1973’te, Amatör Sanatçılar Dergisi’nde yayınlanmış. Türkiye’de başladığı mimarlık eğitimini yarıda bırakarak 1978’de Paris’e yerleşen Demirel, burada başladığı Güzel Sanatlar eğitimini de yarıda bırakmış. Çizimleri Cumhuriyet, Yeni Yüzyıl, Kitaplık, Le Monde, Le Nouvel Observateur, The Washington Post, The New York Times, The Boston Globe gibi yerli ve yabancı gazete ve dergilerde yayınlanmış olan, kitap illüstrasyonu, afiş ve kartpostal çalışmaları bulunan Selçuk Demirel’in, Türkiye, Japonya ve birçok Avrupa ülkesinde yayınlanmış çocuk ve yetişkin kitapları da bulunuyor.

Meraklısına not: Paşabahçe’nin, Selçuk Demirel’in kedi desenleriyle süslenmiş olan cam eşyalar koleksiyonu var. Ben en çok ince belli çay bardaklarını beğeniyorum.


Yorumlar


Pingbackkedidefteri.com » ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATI’NDAN KEDİ HİKÂYELERİ
28 Ekim 2011, 00:20

[...] kitabı, Alper Çeker derlemiş. Kitabın kapağındaki kedi çizimi ise, ünlü çizer Selçuk Demirel’e [...]

Yorum yaz