INDEX

ARA BUSCA SEARCH

ÜYE OL

KATEGORİLER

Nisan 2024
Pts Sal Çar Per Cum Cts Paz
« Eyl    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
RSS

ÉMILE GALLÉ KEDİLERİ

Aybige Mert

LAS GATAS DE ÉMILE GALLÉ

ÉMILE GALLÉ’S CATS

Foto ©Aybige Mert

Geçen hafta Kerim’le, Güney İngiltere’de yapılan devasa bir antika fuarını gezmeye gittik. İki gün süren ve normalde iki günde gezilebilen bu fuarı, altı saatte karış karış gezip evimize eski kokulu bir sürü şey aldık. Ama sanırım en başarılı parça kendisini bekleyen boşluğa cuk oturan Royal Exchange (Kraliyet Borsası) çıkması bir meşe dolaptı. Bize Londra’ya hoşgeldiniz demiş olan eş dost için, cumartesi günü sonunda evde gerçekleştirdiğimiz hoşbulduk partisinden önce, tam zamanında gelip ortalıktaki ıvır zıvırımızı toparladı. (Zeytinyağlıları ve mezeleri saymıyorum ama en çok fırında kuzu budu, Kaşmiri pilav ve baklavaya bayıldılar).

Fuarı tahminimizden daha hızlı gezip bitirince, şansımıza güneşli geçen o günü değerlendirip, yakınlardaki Brighton’a gidelim dedik. İngiltere’nin güneyinde bir sahil kenti olan Brighton’a daha önce gitmiş ama müzesi ve yazlık kraliyet sarayı kapalı olduğundan gezememiştik.  Hazır bu kadar yakınındayken gidip göremediğimiz müzeyi ve yazlık sarayı gezelim dedik. Sarayı gezdik, o sırada başlamış olan sağanağın hafiflemesini bekleyip, sarayın çay salonunda çay saati keyfi yapalım derken müzenin saatini geçirdik ve yine gezemedik. Ama yılmadık. Fuarın yakınlarında ayırttığımız otele gidip yattık ve ertesi sabah ilk iş dönüp müzenin kapısına dayandık ve sonunda gezebildik.

Her telden ve dönemden koleksiyon parçalarından oluşan ve gezmesek çok büyük kayıp olmayacak bu müzeyi ısrarla gezmek istememin asıl nedeni, orada sergilendiğini bildiğim Émile Gallé kedileriydi.

Émile Gallé (1846-1904), Nancy doğumlu bir Fransız tasarımcı, cam ve seramik sanatçısı. Fransız cam sanatında, döneminin önde gelen isimlerinden ve Art Nouveau tarzının da öncülerinden. Edebiyat, felsefe ve botanik eğitimi almış olan Gallé, eğitimini sürdürdüğü sırada cam yapımı ve süslemesi ile ilgilenmeye başlamış. İlk eserlerinde düz cam üzerinde emaye ve gravür süslemeler kullanmış. Daha sonra farklı cam süsleme tekniklerini araştırmış ve çeşitli cam dekoratif objeler tasarlamış.

Gallé, bir çini ustası ve mobilya yapımcısı olan babasından öğrendiklerini de sanatına katmış, cam objelerin yanı sıra, seramik, çini eserler ve ahşap mobilyalar da tasarlamış ve üretmiş. Aldığı botanik eğitimi ve ilgi duyup araştırdığı Japon sanatının kendi sanatına etkisi olarak, natüralist bir tarz benimsemiş, eserlerinde bol bol çiçek, yaprak desenleri kullanmış.  1901’de, doğup öldüğü kent olan Nancy’de École de Nancy’i kurmuş.

Fotoğraflardaki cam gözlü iki seramik kediyi Gallé, 1880’de yapmış. Kimono giyen ve dantel bone takan, köpek desenli kolyeler taşıyan bu iki kedi, 1976 yılında Mrs. Battersby tarafından Brighton Müzesi’ne bağışlanarak, müzenin koleksiyonuna dahil olmuşlar. Yine Mrs. Battersby’nin cömert bağışı sayesinde, Kedi Defteri’ne misafirliğe gelmişler.


Yorumlar


Depresif Ayu
28 Temmuz 2011, 00:58

Bu kedicikler çok orijinal. Ama nasıl da salak salak gülümsüyorlar dimi? Çok sevimliler :)

Kedi Defteri
28 Temmuz 2011, 01:30

Haklısın, biraz saftirik bir halleri var Depresif Ayucuğum :) . Hele o fantirifoş kılıklarıyla.

Yorum yaz