INDEX

ARA BUSCA SEARCH

ÜYE OL

KATEGORİLER

Nisan 2024
Pts Sal Çar Per Cum Cts Paz
« Eyl    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
RSS

TOP OYNAYAN KEDİ MAĞAZASI

Aybige Mert

LA TIENDA DE GATO QUE JUEGA A LA PELOTA

THE SHOP OF THE CAT WHO IS PLAYING BALL

Foto ©Aybige Mert

Hazır Paris dolaylarında gezmeye çıkmışken, Balzac’ın Paris’te geçen bu kısa romanını da Kedi Defteri’ne not düşmenin zamanı geldi. Her sayfasını koklaya koklaya okuduğum mis kokulu eski kitaplardan biri daha Top Oynayan Kedi Mağazası. Bendeki Dr. Necdet Bingöl çevirisi Türkçe baskısı, 1948 tarihli ve  MEB (Milli Eğitim Basımevi) Dünya Edebiyatından Tercümeler Serisi’nin Fransız Klâsikleri arasında  yayınlanmış.

Honoré de Balzac, La Maison du Chat -qui- Pelote (Top Oynayan Kedi Mağazası) isimli bu kısa romanını, 1929 yılının  eylül ve kasım aylarında kaleme almış. Roman, ana dilinde ilk kez 1930 yılında yayınlanmış.

Paris Saint-Denis’de, Petit-Lion Sokağı’nda yaşayan Guillaume ailesinin yaşamına kısa bir bakış bu roman. Cephesinde, top oynayan bir kedinin betimlendiği bir resim bulunan binanın, giriş katındaki kumaş mağazası ve üst katındaki ev ekseninde tekrarlanıp duran kasvetli ve monoton bir yaşam bu.  Dükkânı, baba Monsiuer Guillaume’un idaresinde iki çalışanlarıyla birlikte işleten ve hep birlikte, aynı binada dükkânın üstünde yaşayan ailenin yaşamı, güzel kızları Augustine’i geçerken pencereden görüp ona aşık olan, daha sonra resmedip, bu resmiyle de büyük sükse yapan bir ressamın da sahneye dahil olmasıyla biraz da olsa değişir. Ama bu değişiklik sonunda, sıkıcı, işkolik, pinti Guillaume ailesinin tek farklı kişiliği Augustine’e acıdan başka bir şey getirmez.

Balzac’ın çarpıcı ve ayrıntılı betimlemeleriyle bezediği kısa ama lezzetli bir roman…

Yorum yaz